Expeditie door Gentse leefstraten

Gent is beslist geen dooie boel, maar leeft pas echt in de leefstraat. Midden in de stad is het sociaal experiment Leefstraat als de uitkomst van buurtberaad. Een oase van rust en ontmoeting. Ambtenaren uit Rotterdam, Groningen en Amsterdam deden tijdens de excursie van 3 juli in Gent ideeën op.

leefstraat_blog.jpg

Groningen

Vers van de pers is de juist deze week in Groningen door de gemeenteraad aangenomen motie om experimenten met leefstraten aan te moedigen. Alsof de belangrijkste aanbeveling de lage landen al overgestoken was. “Er is geen blauwdruk voor deze burgerparticipatie. Een experiment kan alle kanten op en zo komt er iets uit waar de betrokkenen voor kiezen,” zegt procesbegeleider Dries Gysels van de stichting Lab van Troje. “Het gaat niet om de uitkomst maar om de weg ernaar toe. We zoeken al doende uit hoe de stad van de toekomst er kan uitzien”. Vandaar dat de zestien leefstraten – op het groene tapijt na – van elkaar verschillen.

Auto’s horen hier niet

Over een lengte van honderd, tweehonderd meter zijn voetgangers en kinderen de baas. Picknicktafels, speeltuigen en bloembakken manen fietsers tot vertragen. Auto’s horen hier niet. Parkeren is voor een stadsmens de grootste concessie, al staat de auto zijn eigen leefbaarheid in de weg. In buurtvergaderingen liepen de gemoederen soms hoog op. Aangezien het niet om autootje pesten gaat, was soms een halve leefstraat een acceptabele variant. Waarom niet samen naar een oplossing zoeken? De leefstraat beslaat de twee maanden voor de schoolvakantie. Ouders met kinderen leven daarna op de camping en autovrij is geen doel op zich.

Lab van Troje

Tijdens de fietsexcursie deed een dozijn deelnemers drie leefstraten aan, waar telkens sleutelfiguren in het experimenten hun verhaal vertelden. Onder wie de ondernemer Wim Desmet. Zijn bedrijf Securex is een opmerkelijke steunpilaar en illustreert dat Lab van Troje meer is dan een clubje milieuactivisten. De overheid ziet dat ook: Stad Gent geeft Lab van Troje letterlijk ruimte om te kunnen experimenteren met de stad van de toekomst. Het Lab van Troje groeide de voorbije jaren uit tot een netwerk van denkende doeners en doenende denkers, die stad en bedrijven positief wil aanjagen in hun beleid. Volg hun ervaringen via Lab van Troje of de website van de Leefstraat, of lees ze in de boekbespreking van hun cahier.

Hans Bosma

Terug naar blogpagina