BUURT BESTUURT

2 oktober / Oost-Knollendam

2009 is het jaar dat Aboutaleb burgemeester werd dat Michael Jackson overleed. Het is ook het jaar dat Hans Hoekman met zijn concept Buurt Bestuurt een nieuwe heldere co-creatie structuur voor gemeentelijke organisaties en bewoners ontwikkelde. Vorig week leidde Ad van Roosmalen en Pepik Henneman de Buurt Bestuurt terugkomdag in Verhalenhuis Belvedere.

Het is tijd voor een doorontwikkeling van Buurt Bestuurt
Sinds 2009 is een hoop veranderd. De aanwezige Rotterdamse wijkagenten, buurtregisseurs en beleidmakers zijn het dan ook eens: Wij moeten opzoek naar nieuwe werkwijzen en manieren van organiseren van Buurt Bestuurt. Wie durft als eerst een tijdelijk Buurt Bestuurt-committee te organiseren, dat binnen zes weken, met eigen budget een wijk probleem op pakt en oplost? Meer weten over Buurt Bestuurt? Neem dan contact op met Carolien Van Eykelen van de Gemeente Rotterdam.


De Burgermeester Academie, een geslaagd recept?

20 juni / Oost-Knollendam

Matricia Maes cultuurfunctionaris participatie in de stad Sint-Niklaas blikt terug op de Burgermeester Academie Editie Vlaanderen. Deze editie vond plaats in samen werking met Vlaamse Sociale Innovatie Fabriek en werd geleid door Dries Gysels, Yves de Weert en Pepik Henneman. Lees meer >


Expeditie door Gentse leefstraten

23 september / Oost-Knollendam

Gent is beslist geen dooie boel, maar leeft pas echt in de leefstraat. Midden in de stad is het sociaal experiment Leefstraat als de uitkomst van buurtberaad. Een oase van rust en ontmoeting. Ambtenaren uit Rotterdam, Groningen en Amsterdam deden tijdens de excursie van 3 juli in Gent ideeën op. Lees meer >


Transformatie start bij burgers

11 maart 2015 / Alkmaar

Op een zonnige dag in maart start de expeditie Burgerkracht in Heerhugowaard en Alkmaar. Beleidsmedewerkers gaan op zoek naar goede voorbeelden van burgerinitiatieven. Voorbeelden van de transformatie waar iedereen over spreekt. Het Kenniscentrum sluit aan in Alkmaar en ziet enthousiaste ambtenaren en inwoners. Wat kunnen we leren uit Alkmaar? Lees meer >


Help ik burgers of helpen burgers mij?

13 oktober 2014 / gemeente Westland

Als ontwerper worstelde ik bij de start van de Burgermeester Academie met de vraag of ik burgers kan helpen, maar eigenlijk nog veel meer met de vraag of burgers mij ook kunnen helpen. De Burgermeester Academie heeft ervoor gezorgd dat ik me als ambtenaar meer bewust ben van mijn eigen handelen en dat ik me in diverse projecten kwetsbaarder opstel. Een ambtenaar is ook een mens... lees meer>


Het moet anders en gaat ook anders

13 oktober 2014 / Veghel

Het moet anders en het gaat ook anders. Overal in het land ontstaan bewegingen, kleine groepen mensen die samen besluiten dat het anders moet en ook anders kan. Die samen de zorg gaan regelen, samen energie gaan opwekken, samen hun verzekering regelen (broodfondsen). Er zijn er zelfs die hun eigen munteenheid hebben... lees meer>


De kracht (of macht?) van intrinsieke motivatie

20 en 21 maart 2014 / Leeuwarden

In Leeuwarden vertelde Flor Avelino van DRIFT over "macht in transities" en de noodzaak van intrinsieke motivatie. Een verhaal inspirerend en boeiend verhaal dat ook de nodige discussie opriep. Niet in de laatste plaats omdat het verhaal op veel punten heel goed te relateren is aan je eigen context... lees meer>


Meedoen, tegenwerken of op je handen zitten?

13 en 14 februari 2014 / Oost-Knollendam

De tweede editie van de Burgermeester Academie is gestart! Een jaar na de eerste editie is de vraag naar innovatie door participatie alleen maar verder gegroeid. In 24 uur, in het Werkparadijs in de Polder van Meneer de Leeuw, wordt de leergang geladen met de praktijkvragen van de zeventien deelnemers. Hoe kan ik bewoners betrekken bij het waterbeheer? Hoe kan ik de creativiteit van bewoners écht benutten bij stedenbouwkundige ontwerpen? Hoe zorg ik ervoor dat raadsleden raad weten met participatie? Hoe organiseer je zakelijke participatie? Deze professionals uit gemeente, provincie, waterschap en onderwijs hebben gemeen dat zij samen met in plaats van voor een gemeenschap willen werken aan maatschappelijke vraagstukken.
lees meer>


Leren van de praktijk

2 oktober 2013 / Pakhuis de Zwijger

De ‘Best of Burgermeester Academie’ op 2 oktober vormde de indrukwekkende afsluiting van de eerste editie van de Burgermeester Academie. In Pakhuis de Zwijger stonden Burgermeesterpraktijken, inzichten en antwoorden uit de praktijklessen van de eerste editie van deze leergang centraal. Nieuwsgierig? De nieuwe perspectieven op overheidsparticipatie en eyeopeners van de academie zijn ook terug te lezen in de digitale versie van het Burgermeesterleerboek.
lees meer>


Bezoek aan Rotterzwam

4 september 2013 / Rotterdam

In september organiseerde de Burgermeester Academie samen met Niels Hoogwerf (deelnemer editie 1) een praktijkbezoek aan Rotterzwam voor dertig politicologiestudenten van Governance expert John Grin (UvA). In Rotterzwam kweekt jonge maatschappelijke ondernemer Mark Slegers eetbare paddestoelen. Hij doet dit in voormalig tropisch zwembad Tropicana met gebruik van koffieprut van de lokale horeca.
lees meer>


In de eerste Gentse leefstraat komt alles samen

20 juni 2013 / Gent

Het was niet vanzelfsprekend om te leren van de bezoeken aan de Burgermeesterpraktijken tijdens deze eerste editie van de Burgermeester Academie. Het antwoord op de vraag hoe je innovatie door participatie organiseert laat zich niet zomaar vangen.

Het ‘kijken zonder te begrijpen’ waarmee de deelnemers begonnen bij hun eerste bezoeken aan Fred Gardner in Zwaag en Fronnie Biesma in Alkmaar, maakt in Gent plaats voor het kijken door de bril van het Burgermeesterboek. In Gent ontmoeten wij burgermeesters (ambtenaren, bewoners en bestuurders) die de eerste Gentse leefstraat mogelijk maakten.
Lees meer>


Waarom lukt het deze wijk wel?

16 mei – Leeuwarden / Achter de Hoven

Aangemoedigd door mede-initiatiefnemer Yvonne Bleize reist de eerste editie van de Burgermeester Academie ook naar Burgermeesterpratijken buiten de Randstad. Op 16 mei ontmoeten de deelnemers in een oude wijk in Leeuwarden frisdenker Hanna van der Feen en drie ‘legendarische’ koplopers.
lees meer>


Machteloosheid bestrijd je met passie

16 april 2013- Rotterdam / Den Haag

Jaloerse blikken alom als Annemiek Fontein van de gemeente Rotterdam vertelt over de tijd en ruimte die ze heeft om de noodzakelijke verbindingen rond initiatieven als Uit je Eigen Stad (stadslandbouw in Rotterdams havengebied) en de gemeente tot stand te brengen. Die tijd gebruikte ze vooral om als ambtenaar te leren faciliteren, door goed te luisteren en uit te vinden wat de vraag is. En om mensen met elkaar te verbinden.
lees meer>


Burgermeester Academie van start

4 april 2013 / Kop van Noord-Holland

Op 4 april verzamelen de deelnemers en coaches van de Burgermeester Academie zich in het Werkparadijs in de Polder in Oost-Knollendam. De academie brandt los met vlammende pitches van de achttien deelnemers, waarin zij hun betrokkenheid bij de publieke zaak uiteenzetten.
lees meer>